در خمیر دندان همیشه برای بهداشت مناسب دندان و تامین فلوراید دندان و همچنین از بین بردن باکتری هایی که باعث ایجاد پلاک دندان و بوی بد دهان می شوند ضروری بوده است. مواد تشکیل دهنده خمیر دندان به از بین بردن بقایای مواد غذایی و تجمع پلاک دندان کمک می کند و از ایجاد پوسیدگی دندان و مهمتر از آن بیماری پریودنتال جلوگیری می کند.
تا همین اواخر خمیردندان ها بسیار ابتدایی بودند و هدف اصلی آنها این بود فلوراید را فراهم می کند، از ایجاد حفره جلوگیری می کند و به طور کلی دندان های ما را در وضعیت خوبی نگه می دارد. اما در حال حاضر متفاوت وجود دارد انواع خمیر دندان که به مبارزه با مشکلات مختلف دندان کمک می کند، از ساده ترین آنها برای تمیز کردن مناسب دندان گرفته تا مواردی که برای افراد مبتلا به التهاب لثه یا پریودنتیت توصیه می شود. همچنین مارک ها، طعم ها و بافت های مختلف روز به روز بیشتر می شود. اما بسته به ترکیب آن می تواند عملکرد درمانی یا پیشگیرانه داشته باشد.
سوال این است که بدانید از چه نوع پاستا و در چه زمانی در میان انواع مختلف استفاده کنید. در زیر انواع مختلف و مشکل یا موقعیتی که برای آنها مشخص شده است را توضیح می دهیم:
- خمیر ضد جرم: این نوع به جلوگیری و کاهش تجمع تارتار کمک می کند، اما پس از سفت شدن پلاک را از بین نمی برد. فقط یک تمیز کردن حرفه ای دهان می تواند آن را حذف کند. رایج ترین مواد فعال آن پیروفسفات یا سیترات روی است.
- خمیر سفید کننده: این نوع خمیر به از بین بردن لکه ها از روی دندان ها و سفید نگه داشتن آنها کمک می کند. اما در واقع دندان ها را سفید نمی کنند، بلکه از مواد ساینده یا شیمیایی برای از بین بردن لکه های اخیر سطح استفاده می کنند. مشکل این است که این مواد می توانند به فرسودگی مینای دندان کمک کنند، بنابراین یک راه حل خوب انجام سفید کردن حرفه ای دندان است.
- خمیر ضد پوسیدگی: نکته اصلی در این نوع خمیر این است که حاوی فلوراید به میزان معینی برای استحکام دندانها، معدنیسازی مجدد آنها و تضمین محافظت مؤثر در برابر پوسیدگیها است. در خمیردندان های کودکان میزان فلوراید باید کمتر باشد. آنها برای همه توصیه می شود، اما به ویژه برای کودکان و افراد مسن، کسانی که بیشترین مشکل را در مبارزه با پوسیدگی دارند.
- خمیر حساسیت زدا: این نوع خمیر به ایجاد سدی کمک می کند که عناصری که باعث حساسیت دندان می شوند را مسدود می کند و از رسیدن آنها به عصب جلوگیری می کند. حساسیت دندان اغلب به دلیل خراب شدن مینای دندان یا قرار گرفتن ریشه ها به دلیل عقب نشینی لثه ها، نمایان شدن عاج رخ می دهد، بنابراین دندان ها می توانند به تغییرات دما و وجود قند واکنش دردناکی نشان دهند. برای استفاده از این نوع خمیر، بهتر است در مورد نوع حساسیت خود با دندانپزشک مشورت کنید. رایج ترین ترکیبات آن نیترات پتاسیم یا آرژنین است.
- خمیر ضد پلاک: این نوع خمیر از تجمع پلاک های باکتریایی جلوگیری می کند و اثرات سمی سم باکتریایی که بافت دندان را احاطه کرده است را کاهش می دهد و ظاهر پوسیدگی و خطر ابتلا به بیماری های پریودنتال را کاهش می دهد. رایج ترین ترکیبات این نوع تریکلوزان یا سیترات روی است.
- خمیر محافظ لثه: این نوع خمیر به دلیل خاصیت ضد التهابی و باکتری کشی که دارد در صورت التهاب لثه یا پریودنتیت (التهاب و خونریزی لثه) استفاده می شود. از جمله ترکیبات این نوع خمیر می توان به تریکلوزان، ماده ای که به دلیل فعالیت ضد عفونی کننده اش معروف است، کلرهگزیدین و هگزیتیدین اشاره کرد.
- ماکارونی کودکان: برای کودکان، خمیرهای مشابه بزرگسالان نباید استفاده شود، زیرا خمیرهای کودکان باید دارای فلوراید کم باشند. آنها در طعم های مختلف هستند و متناسب با نیازهای خاص کودکان خردسال طراحی شده اند. تا دوازده سالگی باید از این نوع پاستا استفاده کنند.
بهترین راه برای تصمیم گیری اینکه کدام نوع خمیر برای شما توصیه می شود این است که با دندانپزشک خود صحبت کنید، زیرا همه خمیرها به یک اندازه برای همه افراد مناسب نیستند.
اما جدای از انتخاب یک خمیر دندان خوب، داشتن یک تکنیک خوب مسواک زدن و ترکیب آن با نخ دندان کشیدن روزانه و یک رژیم غذایی سالم مهم است.